Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

  • Servicii consultative
  • Diagnostic funcțional cardiologic
  • Diagnostic funcțional neurologic
  • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
  • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
  • Cabinet de somnologie
  • Cabinet de aritmologie
  • Sincope - diagnostic și tratament
  • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Apneea obstructivă în somn

Apneea obstructivă în somn

img

Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult.

Sindromul de Apnee în Somn (SAS) este o afecțiune care poate să apară la orice vârstă și care afectează 4% din populația masculină și 2% din cea feminină.

Există 3 tipuri de SAS: obstructiv, central și mixt. Tipul obstructiv este cel mai frecvent, fiind întâlnit în aproximativ 80% din cazurile de SAS.

Ce este apneea de somn ?

Apneea de somn este o dereglare serioasă a respirației în timpul somnului și reprezintă oprirea respirației  pentru cel puțin 10 secunde.

Sindromul de apnee în somn, de tip obstructiv (SASO), se caracterizează prin episoade repetate de obstrucție la nivelul căilor aeriene superioare în timpul somnului, care duc la apariția apneilor- absența fluxului de aer la nivelul nasului și a gurii și/sau a hipopneilor, scădere marcată a fluxului aerian. În timpul episoadelor de apnee obstructivă, mușchii respiratori (diafragma și mușchii cutiei toracice, continuă să lucreze creând presiune negativă în căile aeriene și în cutia toracică. Reluarea respirației este însoțită de un zgomot puternic.

În cazul apneei de tip central, căile aeriene nu sunt blocate, pauzele survenind în urma lipsei impulsurilor către mușchii respiratori.

Care sunt cauzele apneei de somn ?

Apneea de somn poate afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copii, mai predispuse fiin persoanele în vârstă și cele obeze.

Excesul de greutate, circumferița mae a gâtului, anomalii structurale care îngustează căile aeriene (amigdale mărite, obstrucția nazală, mandibulă mică) sunt caracteristici frecvent întâlnite la persoanele care suferă de apnee în somn.

Care sunt simptomele apneei în somn ?

Adesea, primele simptome ale apneei în somn sunt semnalate nu de către pacient, ci de către partenerul de pat. O mare parte dintre pacienți neavând plângeri.

Cele mai frecvente semne și simptome ale apneei sunt :

  • Sforăit
  • Somnolență diurnă sau fatigabilitate
  • nicturie- nevoie de a urina în timpul nopții, mai mult de 2 ori/ noapte
  • Somn neliniștit, coșmaruri
  • Treziri bruște cu senzații de sufocare
  • Uscăciune în gură la trezire
  • Dereglări de memorie, concentrare, iritabilitate
  • Dereglări de dispoziție (depresie sau anxietate)
  • Transpirații în timpul somnului
  • Disfuncții sexuale
  • Cefalee matinală.

Cum se diagnostichează apneea în somn?

1. Poligrafia cardiorespiratorie -  metodă accesibilă, rapidă, cu costuri mai mici și mai confortabilă pentru pacient (de cele mai multe ori se efectueaza la domiciliul pacientului, utilizându-se un aparat portabil).

2.  Polisomnografia - metodă mai costisitoare, mai scumpă și care se poate efectua doar într-un laborator de somnologie, sub supraveghere medicală, rezervată în general cazurilor mai complexe.

În general, pentru stabilirea diagnosticului de sindrom de apnee obstructivă în somn este suficientă efectuarea unei poligrafii.

Această investigație presupune ca pacientul să doarmă o noapte cuplat la poligraf, aparat care înregistrează o serie de parametri: fluxul de aer la nivelul nasului, nivelul de oxigen din sânge, mișcările toracelui (efortul respirator toracic), frecventa cardiacă (pulsul), sforăitul și poziția corpului.

A doua zi medicul va analiza și interpreta înregistrarea și va stabili diagnosticul.

Cum se tratează apneea în somn?

Dacă aţi fost diagnosticat cu apnee în somn, doctorul va recomanda tipul de tratament potrivit cazului dumneavoastră.

Cel mai obişnuit tratament prescris pentru apneea obstructivă în somn este un aparat CPAP.

CPAP este o prescurtare din limba engleză: Continuous Positive Airway Pressure (presiune pozitivă continuă în căile aeriene). Acest tip de aparat furnizează o presiune prin intermediul unei măşti confortabile pe care pacientul o poartă în timpul nopţii. Masca este fabricată dintr-un silicon moale şi poate fi fixată cu o curea reglabilă. Presiunea furnizată de aparat menţine căile respiratorii deschise, eliminând astfel apneea în somn şi asigurând o respiraţie normală pe tot timpul nopţii.

Este indicat ca pacientul să se familiarizeze cu un astfel de aparat în laboratorul de somnologie, unde se poate alege masca optimă.

În mod normal efectele benefice apar rapid, imediat după începerea tratamentului prin această metodă.

În afară de terapia CPAP, sunt recomandate şi schimbările în regimul de viaţă. Persoanele supraponderale, de exemplu, ar fi favorizate de scăderea în greutate. Există şi recomandări nespecifice care pot veni în ajutorul terapiei, cum ar fi evitarea alcoolului, tutunului şi somniferelor, precum şi a cafelei seara.

În cazuri extrem de rare, pacienţii cu apnee în somn pot avea nevoie de medicaţie sau chiar de intervenţii chirurgicale.

La ora actuală terapia CPAP se dovedeşte a fi cel mai indicat mod de a trata persoanele cu apnee obstructivă în somn.

img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii