Bolile cardiovasculare la tineri
Bolile cardiovasculare la tineri
Bolile cardiovasculare sunt afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge. Adesea, se consideră că acestea afectează doar persoanele în vârstă. Totuși, aceste boli sunt mult mai frecvente la copii, adolescenți și adulți tineri decât majoritatea oamenilor realizează – ele pot afecta pe oricine, la orice vârstă. Tinerii, adesea nu realizează riscurile la care sunt expuși și nu iau măsuri pentru a preveni dezvoltarea bolilor de inimă. Cunoașterea factorilor de risc cardiovascular este importantă pentru a preveni apariția acestor boli.
În ultimii ani, obezitatea afectează tot mai mulți copii, la nivel mondial 1 din 10 copii fiind supraponderali. Excesul de greutate poate duce la apariția dislipidemiei (nivel crescut de colesterol), hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat de tip 2, sindromului metabolic, afecțiuni care dacă nu sunt tratate vor provoca probleme majore de sănătate adulților tineri.
Semnele de alarmă
Persoanele tinere, adesea, nu recunosc semnele de alarmă ale bolilor cardiovasculare. Aceste semne includ:
Un semn important este durerea care poate fi iradia în brațul stâng, mandibulă, spate, gât, umeri sau în partea superioară a abdomenului.
În cazul copiilor și adolescenților cele mai frecvente sunt afecțiunile congenitale (defectul septal atrial, defectul septal ventricular, tetralogia Fallto, transpoziția de vase mari, etc.) semnele lor putând fi mai puțin evidente. Spre deosebire de adulți, la copii durerea toracică rareori indică o afecțiune cardiovasculară. Simptomele bolilor de inimă la copii și adolescenți includ:
Bolile de inimă la atleții tineri
Moartea subită în cazul sportivilor tineri, adesea este cauzată de boli de inimă care nu au fost diagnosticate. Sportivii, profesioniști sau amatori, sunt supuși riscului din cauza sarcinii crescute asupra inimii din timpul efortului fizic. Cea mai frecventă boală care afectează sportivii tineri este cardiomiopatia hipertrofică, afecțiune în care mușchiul cardiac este mult îngroșat și predispune la apariția aritmiilor periculoase.
Factorii de risc cardiovascular la tineri
Factorii de risc modificabili sunt cei ce pot fi controlați eficient de-a lungul timpului. Stresul, stilul de viață dezordonat, alimentația nesănătoasă, surplusul de greutate, fumatul, consumul de alcool sunt „criminalii tăcuți” ai tinerilor.
Obiceiurile alimentare sănătoase, activitatea fizică, vizitele regulate la medic pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă.
Servicii
Servicii consultative
Diagnostic funcțional cardiologic
Diagnostic funcțional neurologic
Diagnostic Ultrasonografic (USG)
Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
Cabinet de somnologie
Cabinet de aritmologie
Sincope - diagnostic și tratament
Pachete de sănătate
Despre noi
Despre noi Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova. Clinica ofe
Vezi Detalii