Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

  • Diagnostic funcțional neurologic
  • Diagnostic funcțional cardiologic
  • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
  • Servicii consultative
  • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
  • Cabinet de somnologie
  • Cabinet de aritmologie
  • Sincope - diagnostic și tratament
  • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Ce se întâmplă cu inima în timpul sarcinii?

Ce se întâmplă cu inima în timpul sarcinii?

img
     În timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin numeroase schimbări pe multe planuri – unele sunt resimțite, altele nu. Sistemul cardiovascular cuprinde inima, arterele, venele și sângele. Este responsabil de transportul nutrienților, produselor de degradare, hormonilor și gazelor necesare respirației în întreg organismul și trebuie să susțină atât nevoile mamei, cât și ale fătului.
 
Volumul de sânge
     Începând cu aproximativ 6 săptămâni de sarcină, volumul de sânge începe să crească progresiv până la 32 de săptămâni de gestatie. Acest lucru este necesar pentru a facilita transportul gazelor respiratorii și nutrienților între mamă și bebeluș. În plus, această creștere în volum contribuie la a minimiza impactul pierderii de sânge din timpul nașterii. Cantitatea exactă de volum suplimentar depinde de greutatea mamei, numărul de nașteri și numărul de feți.
 
Componentele sângelui
     Componentele propriu-zise ale sângelui se schimbă la rândul lor în timpul sarcinii. Plasma crește cantitativ cu 40-50%. În plus, concentrația de celule roșii din sânge crește cu 20-30%. Pentru că plasma crește mai mult raportat la celulele roșii, este foarte important să suplimentați alimentația cu fier și acid folic pentru a menține nivelul ideal de hemoglobină.
 
Modificări ale inimii
     Mărimea inimii și poziția sa se schimbă în sarcina. Din cauza expansiunii uterului, diafragmul este impins în sus, ceea ce impinge și inima în sus în cavitatea toracică. Dimensiunea efectivă a inimii în sarcină crește cu aproximativ 12%.
 
Tensiunea arterială
     Într-o sarcină normală, tensiunea arterială rămâne la aproximativ aceeași valoare ca înaintea sarcinii în timpul primului trimestru. Este probabil ca aceasta să scadă la jumatatea sarcinii și să revină la valorile normale în timpul ultimelor luni de gestație. Dacă ați avut hipertensiune înaintea sarcinii, este foarte probabil să o aveți și în timpul sarcinii. Medicii sunt îngrijorați în momentul în care presiunea arterială crește mult peste nivelurile normale în timpul trimestrelor 2 sau 3. Hipertensiunea arterială poate limita cantitatea de sânge (implicit, de oxigen) pe care o primește fătul, în timp ce crește riscul de naștere prematură sau de separare prematură a placentei. În plus, femeile care au hipertensiune în timpul sarcinii au risc mai mare de a avea boli cardiovasculare mai târziu în viață.
 
Alte riscuri pentru sănătate
     Femeile gravide prezintă un risc crescut de a dezvolta cheaguri la nivelul venelor picioarelor (tromboză venoasă profundă). Odată formate, cheagurile se pot deplasa de la nivelul venelor până la nivelul circulației pulmonare, unde blochează vasele pulmonare și nu mai permit schimbul de gaze. Această afecțiune (embolie pulmonară) reprezintă principala cauză de deces în timpul sarcinii, iar femeile cu risc trebuie evaluate, în funcție de recomandările medicului, cu o ecografie Doppler a venelor membrelor inferioare.
img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii