CUM ÎȚI PROTEJEZI INIMA PE TIMP DE CANICULĂ?
CUM ÎȚI PROTEJEZI INIMA PE TIMP DE CANICULĂ?
O dată ce vara și-a intrat în drepturi temperaturile ridicate și umiditatea creează disconfort multor persoane. Cel mai greu suportă canicula persoanele care suferă de boli de inimă, pentru ei căldura putând fi chiar fatală.
Sănătatea este influențată, în mare măsură, de complexul factorilor atmosferici, ce includ temperatura, umiditatea, presiunea și curenții de aer. Cei mai expuși acțiunii caniculei sunt copii și bătrânii, mai ales cei cu afecțiuni cardiovasculare, care în această perioadă sunt expuși riscului crescut de accident vascular și chiar infarct miocardic.
Când temperatura aerului crește, corpul uman încearcă să-și mențină temperatura prin intermediul transpirației și dilatării vaselor de sânge, ca rezultat, inima bate mai repede, iar tensiunea arterială scade. Acest lucru poate determina apariția unor complicații la pacienții cardiaci.
Medicația poate cauza complicații la nivelul inimii
Pe timp de vară, dozele unor medicamente pe care le iau pacienții cu boli de inimă (diuretice, betablocante) necesită a fi revăzute, deoarece pot induce apariția deshidratării sau limitează capacitatea corpului de a se răcori.
Canicula și bolile de inimă
Hipertensiunea arterială
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să știe că la începutul verii și mai ales în perioada caniculară, trebuie să se prezinte la medicul curant pentru adaptarea tratamentului. Medicația antihipertensivă are efect de eliminare a apei și electroliților (diureticele) sau de dilatare a vaselor de sânge pentru scăderea presiunii arteriale (vasodilatatoarele). În cazul în care se suprapun efectele căldurii excesive cu acțiunea medicamentelor antihipertensive pot să apară scăderi periculoase ale tensiunii arteriale.
Insuficiența cardiacă
În pedioadele de caniculă, vasele de sânge se dilată, inima începe să bată mai repede, iar tensiunea arterială scade. La pacienții cu insuficiență cardiacă, la care funcția de pompă a inimii este afectată, inima nu are capacitatea de a-și crește contractilitatea pentru a menține tensiunea arterială suficient de ridicată și a realiza scăderea temperaturii corpului. În consecință, corpul se supraîncălzește și devine posibilă apariția unor complicații fatale.
Angina pectorală
Starea pacienților diagnosticați cu angină pectorală, în pedioadele de caniculă se poate agrava ca urmare a suprasolicitării inimii și a creșterii necesarului de oxigen, mai ales la persoanele active.
Aritmiile cardiace
Căldura și deshidratarea suprasolicită inima și pot cauza declașarea unor aritmii cardiace, mai frecvent fibrilație atrială.
Simptomele bolilor legate de căldură
Căldura excesivă poate provoca epuizare, mai ales la persoanele care fac eforturi sau lucrează în aer liber.
Printre simptomele bolilor declanșate de vremea caldă se numără: amețeli sau leșin, confuzie, delir, transpirație excesivă, piele rece sau lipicioasă, dureri severe de cap, bătăi rapide ale inimii, greață, convulsii, spasme musculare și chiar deces.
În cazul apariției acestor simptome după o expunere orelungită la soare, apelarea la serviciul de ambulanță este de importanță vitală.
Măsuri de precauție
În linii mari, persoanele cu boli cardiovasculare trebuie să urmeze aceleași recomandări ca și persoanele sănătoase, însă cu niște precauții suplimentare:
În perioadele de caniculă păstraţi contactul permanent cu rude, vecini, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate și asigurațivă că au tot de ce au nevoie.
Servicii
Servicii consultative
Diagnostic funcțional cardiologic
Diagnostic funcțional neurologic
Diagnostic Ultrasonografic (USG)
Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
Cabinet de somnologie
Cabinet de aritmologie
Sincope - diagnostic și tratament
Pachete de sănătate
Despre noi
Despre noi Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova. Clinica ofe
Vezi Detalii