Hipertensiunea arterială la copii
Hipertensiunea arterială la copii
Hipertensiunea arterială este una din cele mai răspândite afecțiuni cardiovasculare, atât la nivel mondial cât și în Republica Moldova. Pe lângă creșterea incidenței hipertensiunii la maturi se atestă și o întinerire a acestei boli.
Un copil cu valori mărite ale tensiunii arteriale, la maturitate, riscă să dezvolte hipertensiune arterială esențială.
Studiile estimează că 1-3% din totalul copiilor suferă de hipertensiune arterială. Incidența afecțiunii în rândul copiilor de vârstă școlară constituie 4-5%, iar în rândul adolescenților până la 10%.
Simptome
Hipertensiunea arterială este rareori simptomatică și, de obicei, este depistată în cursul unor examene medicale pentru o altă problemă de sănătate. În unele cazuri, copii pot acuza dureri de cap, amețeli, vertij, acufene (zgomot în urechi), vedere încețoșată sau episoade de leșin. În cazurile mai grave, copilul ar putea acuza dispnee, confuzie, durere toracică sau ar putea apărea convulsii.
Cauze și factori de risc
În cazul copiilor de vârstă mai mică, majorarea valorilor tensionale, mai frecvent, este secundară anumitor boli cardiovasculare, boli de rinichi, dezechilibre hormonale sau tulburări genetice. Începând cu vârsta de 10 ani, hipertensiunea, mai frecvent, este esențială, adică nu poate fi identificată o cauză anumită.
Pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale esențiale factorii de risc sunt aceiași ca la adulți:
Complicații
Fără a fi tratată adecvat, hipertensiunea arterială la copii se poate menține pe măsura înaintării în vârstă. În timp, valorile majorate ale tensiunii arteriale pot duce la:
Diagnosticarea hipertensiunii arteriale
Măsurarea tensiunii arteriale nu este dureroasă. Tensiunea se măsoară cu ajutorul unei manjete gonflabile care se plasează pe brațul copilului și un indicator de presiune.
Tensiunea arterială la copii se schimbă odată cu vârsta, iar interpretarea tensiunii la copii variind în funcție de sex, vârstă și înălțime. Pentru a pune diagnosticul de hipertensiune arterială unui copil, valorile acesteia trebuie să fie mai mari decât valorile înregistrate în mod obișnuit la 95% dintre copiii de aceeași vârstă, înălțime și de același sex.
Hipertensiunea arterială la copil nu va fi diagnosticată doar după o singură măsurare a tensiunii arteriale, fiind necesare cel puțin trei determinări. Dacă se determină valori mărite ale tensiunii arteriale se vor efectua o serie de investigații pentru a depista dacă o anumită afecțiune este vinovată de hipertensiune:
Tratament
Copilul poate necesita tratament medical pentru hipertensiune temporar sau pe termen nedeterminat.
În cazul când în cursul investigațiilor a fost depistată o afecțiune ce provoacă majorarea valorilor tensiunii arteriale, tratamentul acestei afecțiuni ar putea normaliza valorile tensiunii.
Hipertensiunea arterială esențială este tratată în același mod la adulți și la copii. Tratamentul va include:
Servicii
Servicii consultative
Diagnostic funcțional cardiologic
Diagnostic funcțional neurologic
Diagnostic Ultrasonografic (USG)
Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
Cabinet de somnologie
Cabinet de aritmologie
Sincope - diagnostic și tratament
Pachete de sănătate
Despre noi
Despre noi Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova. Clinica ofe
Vezi Detalii