De ce este importantă hipertensiunea arterială? Cât de periculoasă poate fi?
De ce este importantă hipertensiunea arterială? Cât de periculoasă poate fi?
Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman : îmbătrânirea vaselor și suprasolicitarea inimii. Cele mai importante complicații ale hipertensiunii arteriale sunt : insuficiența cardiacă, angina pectorală și infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, infusiciența renală.
Hipertensiunea arterială contribuie la accelerarea procesului de ateroscleroză. Se ajunge la îngroșarea vaselor și la frânarea aportului de oxigen la nivelul organelor și țesuturilor. De asemenea, plăcile de aterom se pot fisura / rupe și se pot produce la suprafața lor cheaguri de sânge (trombi), care vor accentua îngustarea vasului, până la astuparea lui completă. Așa se produc infarctul de miocard și accidentele vasculare ischemice. În plus, vasele cerebrale se rup mai ușor, putând să se producă accidente vasculare hemoragice.
Riscul de atac de cord se dublează cu fiecare creștere de 20 mmHg a TA sistolice și cu fiecare creștere de 10 mmHg a TA diastolice.
În vasele mici (arteriole și capilare), hipertensiunea arterială alterează peretele intern, numit endoteliu. Anumite substanțe din sânge, cum sunt proteinele, vor traversa mai ușor peretele vascular. Exemplu tipic este reprezentat de afectarea vaselor mici renale, cu pierderea de proteine prin urină (numită proteinurie).
Riscul de apariție a insuficienței cardiace (incapacității inimii de a pompa sângele către organe și țesuturi) este de 6 ori mai mare la pacienții cu hipertensiune arterială, în absența tratamentului. Creșterea presiunii în arterele organismului suprasolicită inima. Într-o primă etapă, inima de adaptează la valorile mari de presiune prin îngroșarea pereților săi (apare hipertrofia mușchiului inimii). În timp, mușchiul cardiac obosește și capacitatea de contracție a inimii scade, instalîndu-se, astfel, insuficiența cardiacă.
Hipertensiunea arterială vă îmbătrânește în mod accelerat vasele arteriale și inima! Riscul de a face atac de cord, accident vascular, boală renală cronică sau insuficiența cardiacă este foarte mare dacă aveți hipertensiune arterială și nu o tratați corect.
Servicii
Servicii consultative
Diagnostic funcțional cardiologic
Diagnostic funcțional neurologic
Diagnostic Ultrasonografic (USG)
Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
Cabinet de somnologie
Cabinet de aritmologie
Sincope - diagnostic și tratament
Pachete de sănătate
Despre noi
Despre noi Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova. Clinica ofe
Vezi Detalii