Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

 • Diagnostic funcțional neurologic
 • Diagnostic funcțional cardiologic
 • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
 • Servicii consultative
 • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
 • Cabinet de somnologie
 • Cabinet de aritmologie
 • Sincope - diagnostic și tratament
 • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic

img

Infarctul miocardic este denumirea medicală a necrozei miocardice acute. De regulă, este cauzat de trombi (cheaguri de sânge) care blochează circulația sângelui și produc necroza ischemică a mușchiului cardiac.

Cauzele infarctului miocardic

În cele mai multe dintre cazuri, etiologia infarctului miocardic este reprezentată de ateroscleroză. Pe scurt, ateroscleroza reprezintă o afecțiune a pereților vaselor sangvine care, în timp, conduce la reducerea diametrului vasului de sânge până la înfundarea acestuia. Aceste depuneri de plăci ateromatoase pot cauza complicații precum: angina pectorala, infarctul miocardic, accidentul cerebral etc. Exista, insă, și cazuri nonaterosclerotice dintre care putem enumera traumatismele (disecția de aorta, emboliile coronariene, prolapsul de valva mitrala, endocardita bacteriana, hipertrofia ventriculara, consumul de substante interzise, spasmele coronariene etc.) Pacienții cu angina instabila și cei cu factori de risc coronarian au un risc crescut de infarct miocardic acut.

Factorii de risc sunt de doua tipuri:

 • a) factorii de risc nemodificabili precum: varsta, sexul, istoricul familial
 • b) factori de risc modificabili precum: fumatul, dislipidemia, diabetul, obezitatea, hipertensiunea etc.

Simptome de infarct miocardic

Cea mai comuna manifestare a infarctului miocardic este durerea severa survenita brusc in piept, durere ce poate radia in maxilar, in umarul și apoi in bratul stang sau in ambele brate. De asemenea, pacientul poate manifesta transpirații excesive, stari de fatigabilitate, dificultați in respirație. Durerea resimțita este similara cu angina pectorala, insă este mult mai intensă și dureaza mai mult (intre 15 minute și cateodata, cateva ore). Sunt cazuri in care pacienții nu prezinta niciun simptom, iar infarctul totuși se produce. Pacienți care resimt in piept doar un disconfort moderat confundat cu indigestie și pacienți care se prabusesc brusc și iși pierd viata avand o stenoza larga. Infarctul miocardic acut este asociat cu o rata de mortalitate de 30%, de aceea, este important ca pacienții să inteleaga necesitatea consultației cardiologice ca metoda de prevenție a apariției bolii de natura cardiacă.

Investigații

Investigațiile cardiologice de rutina pot preveni și pot ajuta medicul cardiolog să puna un diagnostic corect astfel pacientul să poata primi un tratament corespunzator. Consultul cardiologic de rutina cuprinde anamneza pacientului (cuprinde un set de intrebari despre pacient, datele acestuia de identificare, motivele prezentarii la consultație, istoricul bolii - daca pacientul nu este la primul consult, antecedente heredocolaterale - afecțiuni de care au suferit/sufera rudele, tratament sau medicamente pe care pacientul le-a administrat in ultima perioada), electrocardiograma ( reprezinta un test care inregistreaza activitatea electrica a inimii, eventualele ritmuri anormale - aritmiile și daca exista o afecțiune a muschiului inimii), ecografia cardiacă (este o evaluare a inimii ce utilizeaza ultrasunetele, oferind imagini precise ale muschiului, camerelor și structurilor din interiorul inimii, cum ar fi valvele sau alte formațiuni.)

Tratamentul pentru infarct miocardic

In momentul in care este suspectat infarctul, este important ca pacientul să se prezinte de urgenta in cel mai apropiat spital pentru a primi ingrijirile medicale necesare supravetuirii. Pentru a evidenția debutul unui infarct, medicul cardiolog va efectua o electrocardiograma (ECG) care are rolul de a prezenta eventualele anormalitați. Se vor efectua analize de laborator precum enzimele cardiace (troponina I și T, și CK-MB, mioglobina, AST/ALT, LDH și CK). In cazul in care se confirma debutul infarctului, pacientul va fi monitorizat continuu (tensiunea arteriala, electrocardiograma, starea generala), se va efectua oxigenoterapie, se va administra nitroglicerina sublingual și perfuzie intravenoasa, tratament cu analgezice și aspirina, heparina, tratament fibrinolitic cu trombolitice (in cazul pacientilor care se prezinta la spital la mai putin de 12 ore de la debutul infarctului, aceste medicamente au rolul de a dizolva cheagurile de sânge). In cazul unui infarct miocardic se efectueaza coronarografia de urgenta, care, in functie de gradul de stenozare, se poate transforma in angioplastie coronariana (dilatarea cu balon a vasului afectat sau prin implantare de stent). In functie de gravitatea stenozei, se va efectua bypassul coronarian de urgenta (operatie clasica pe cord deschis ce implica recoltarea unei vene sau artere sanatoase din alta parte a corpului care, mai apoi, va fi grefata pe artera bolnava).

Evoluție, Complicații

Infarctul miocardic poate fi clasificat in functie de aspectul electrocardiografic ca fiind infarct spontan (este cauzat de ruptura placii de aterom in boala coronariana), infarct miocardic secundar unui dezechilibru ischemic (cauzat de spasmul coronarian, embolia coronariana, hipo/hipertensiunea arteriala) și infarctul fatal care reprezinta moartea subita cardiacă, cu simptome sugestive de ischemie. Principala cauza a mortalitatii pacientilor cu infarct miorcardic sunt complicatiile de natura mecanica, electrica și aritmica. Astfel, daca inima intra in soc cardiogen asociat cu edem pulmonar acut, apare insuficienta de a pompa, iar acest lucru determina o mortalitatea mult mai mare. Pacientul poate prezenta angina post infarct, principalele posibile complicatii fiind reocluzia arterei coronare, aritmii atriale sau ventriculare, care pot cauza moarte subita, disfunctia de nod sinusal/atrioventricular, pericardita, afectarea sistemului nervos central, regurgitare mitrala, anevrism, ruptura de sept etc. Din cauza faptului ca sindromul coronar acut poate fi cauzat de mai multe conditii și, totodata, poate fi și silentios (pacientul este asimptomatic), este important ca pacientii care prezinta simptome sugestive de infarct miocardic acut sa fie evaluati atat din pct de vedere al istoricului medical, cat și in ccea ce priveste examinarea fizica. In cazul in care suspectati debutul unui infarct, este importat sa va adresati de urgenta serviciului de ambulanta și sa solicitati primul ajutor. Consultul cardiologic de rutina poate evidentia problemele de natura cardiacă și este indicat mai ales pacientiilor cu istoric familial de boala cardiovasculara.

img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii