Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

  • Servicii consultative
  • Diagnostic funcțional cardiologic
  • Diagnostic funcțional neurologic
  • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
  • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
  • Cabinet de somnologie
  • Cabinet de aritmologie
  • Sincope - diagnostic și tratament
  • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă

img

Bolile cardiovasculare reprezintă principal cauză de deces în lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 60% dintre decese sunt de o boală a inimii. Cauzele sunt diverse, dar efectul lor este același. În evoluția lor toate bolile de inimă au ca rezultat insuficiența cardiacă. Aceasta este o complicație prevenibilă și tratabilă, dar cu costuri mari asupra populației și a sistemelor de sănătate. În Statele Unite ale Americii aproximativ 20% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă. Creșterea speranței de viață și îmbătrânirea populației face ca pe viitor să ne așteptăm la un număr chiar mai mare de pacienți cu această boală. Tratamentul acestei boli cronice este complicat și se întinde pe toată durata vieții. El presupune schimbări ale stilului de viață, scheme complexe de medicamente și uneori chiar intervenții chirurgicale.

Insuficiența cardiacă este o suferință gravă a inimii. În limbaj medical, când spunem că un organ este insuficient ne referim la faptul că acel organ nu-și mai îndeplinește corect funcțiile. Bolile care afectează mușchiul inimii, valvele cardiace sau vasele de sânge, într-un final duc la aceea că inima nu-și mai poate îndeplini corect funcția de pompă, adică nu mai poate trimite către organe cantitatea de sânge de care este nevoie.

Cauzele insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă este un efect al oricărei boli cardiovasculare netratate. Aceste boli, practic cauzele care stau în spatele insuficienței cardiace pot fi diverse. Cea mai frecventă cauză este boala arterelor coronare. Mușchiul cardiac nu este alimentat suficient cu sânge, prin urmare nu-și poate îndeplini funcția de pompă pentru că nu are energie – suferința cronică se numește cardiopatie ischemică, când unul dintre vase se înfundă complet se produce un infarct miocardic. O altă cauză frecventă este afectarea valvelor caridiace – valvulopatiile. Valva afectată fie nu se deschide suficient, fiind prea îngustă – situație numită stenoză, fie permite sângelui să treacă înapoi – situație numită insuficiență sau regurgitare. Chiar și bolile des întâlnite, care nu par periculoase pot avea ca rezultat insuficiența cardiacă. Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară supune mușchiul inimii la o muncă suplimentară. Pe termen lung, netratată, ea are ca efect îngroșarea pereților inimii. Inițial va fi afectată doar funcția de relaxare a inimii, cu timpul, mușchiul prea gros nu va mai avea suficientă energie pentru funcția de pompă și se poate dezvolta insuficiența cardiacă sistolică.

Există o mulțime de boli genetice care afectează structura mușchiului inimii. De asemenea chiar și consumul excesiv de droguri sau alcool poate afecta funcția inimii.

Simptomele insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă este o boală cronică cu tratament complicat și de lungă durată, prin urmare este important să fie diagnosticată la timp.

De obicei, pacienții au deja diagnosticul bolii cardiovasculare de bază înainte să apară simptomele tipice de insuficiență cardiacă. Uneori, aceste simptome sunt primul semn care aduce pacientul la doctor.

Disfuncția de pompă a inimii este responsabilă de apariția manifestărilor insuficienței cardiace. Când inima nu pompează suficient sânge, țesuturile nu sunt irigate eficient și vor apărea probleme la nivelul tuturor organelor. Când inima nu aspiră sângele din vene el stagnează în mica și marea circulație. Aceste 2 probleme ale sistemului circulator sunt responsabile pentru întreaga listă de semne și simptome ale insuficienței cardiace.

Când sângele nu este preluat de către inimă, el stagnează în țesuturi. La asta se referă termenul de congestie pe care îl puteți întâlni alături de diagnosticul de insuficiență cardiacă. La nivelul plămânilor acest lucru se concretizează în probleme de respirație. Pacienții spun că respirația este îngreunată, ca un fel de sufocare – dispnee. Dacă simțiți că atunci când faceți efort nu vă ajunge aer, este pobil ca de vină să fie inima. În cazuri mai grave, puteți simți că aveți lipsă de aer chiar și când vorbiți sau când stați culcat. Lichidul din plămâni, poate uneori să provoace o tuse uscată, persistentă.

De cealăltă parte, la nivelul țesuturilor, sângele care stagnează face ca presiunea din vene să crească și apa să iasă din vase. Cel mai frecvent, pacienții au picioarele umflate (edeme). În cazuri grave, edemul poate să apară și sub pielea de pe abdomen, sâni sau brațe. Tot un semn de gravitate este acumularea de lichid în abdomen sau în pleură (la plămâni).

Sângele care stagnează în ficat sau intestin poate provoca simptome digestive cum sunt greața, scăderea poftei de mâncare sau durerile abdominale.

De asemenea, în rezultatul scăderii funcției de pompă, vă puteți simți obosit și fără vlagă. Creierul nu este irigat suficient cu sânge, prin urmare pot apărea amețeli, confuzie sau chiar probleme de gândire sau comportament.

Pe lângă semnele inficienței cardiace pot fi și simptomele bolilor care au provocat-o – palpitații, dureri în piept, valori mari ale tensiunii arteriale.

De obicei, simptomele insuficienței cardiace apar lent în săptămâni sau chiar luni. Boala este cronică, cu perioade de eccentuare a problemelor. Uneori simptomele descrise mai sus pot apărea brusc, în acest caz vorbim de insuficiență cardiacă acută, care este o urgență cardiologică.

Înainte de a stabili diagnosticul de insuficiență cardiacă, dar și la controalele medicale periodice, va trebui să efectuați o gamă largă de investigații medicale:

  • - Electrocardiograma
  • - Radiografia pulmonară
  • - Analize de sânge
  • - Ecocardiografia.

În funcție de boala cardiacă de bază medicul poate recomanda și alte investigații mai complexe:

  • - Test de efort
  • - Coronarografie.

După ce obține toate datele din discuția cu pacientul și din investigațiile recomandate, medicul va formul un diagnostic complet al insuficienței cardiace, acesta va conține atât boala care a cauzat-o, cât și gradul de severitate, apreciat în funcție de gravitatea simptomelor. Diagnosticul insuficienței cardiace evoluează în timp atât ca cauză cât și ca severitate, dacă boala de bază rămâne netratată, insuficiența cardiacă poate evolua rapid și grav.

Tratamentul insuficienței cardiace

La fel ca în cazul altor boli cardiace, și în cazul insuficienței cardiace este recomandat să vă schimbați stilul de viață și să renunțați la obiceiurile nesănătoase. Este important să renunțați la fumat, să consumați o dietă sănătoasă și să nu faceți abuz de alcool și cafea. Sarea de bucătărie trebuie consumată în cantități foarte mici sau chiar eliminată complet din alimentație. Efortul fizic nu trebuie limitat, se recomandă plimbări și alte tipuri de mișcare în limita toleranței.

În tratamentul insuficienței cardiace sunt mai multe clase de medicamente care pot să vă prelungească viața sau să vă ajute să nu resimțiți simptome – diureticele, beta-blocantele și inhibirotii enzimei de conversie. Nu există o rețetă standard, dozele și chiar medicamentele se pot modifica în funcție de simptomele pacientului. Pe lângă tratamentul insuficienței cardiace i se va administra și tratament pentru boala de bază.

Cu un regim de viață sănătos și tratament corect simptomele pot fi reduse la minim. Totul depinde în mare măsură de dumneavoastră. Mergeți periodic la controale și respectați întocmai indicațiile medicului.

 

img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii