Malformațiile cardiace congenitale
Malformațiile cardiace congenitale
Malformațiile cardiace congenitale sau cardiopatiile congenitale (MCC) sunt anomalii de dezvoltare ale inimii care apar în diferite momente de dezvoltare intrauterină.
Malformațiile cardiace pot fi diagnosticate in utero, la naștere, în copilărie sau, dacă defectele sunt minore, chiar la vârstă adultă.
Cauzele apariției malformațiilor cardiace congenitale nu sunt conuscute, însă există un șir de factori care pot determina apariția acestor afecțiuni :
Factorii genetici – până la 92-98% dintre malformațiile cardiace congenitale sunt determinate de factori genetici, acestea pot fi asociate cu sindroame genetice cum ar fi Down sau Turner.
Medicamentele – anumite medicamente administrate în timpul sarcinii cresc riscul de dezvoltare a MCC. Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a administra un medicament sau să citească cu atenție prospectul medicamentului.
Infecțiile virale – suportarea anumitor infecții virale (rubeola, gripa) în timpul sarcinii crește riscul de apariție a MCC.
Diabetul matern – diabetul zaharat matern, atât cel diagnosticat înainte de sarcină cât și cel gestațional (care survine doar în timpul sarcinii) cresc riscul de apariție al MCC.
Există un număr mare și o varietate considerabilă de malformații cardiace congenitale, de diferită complexitate și severitate. Acestea pot fi izolate, sau asociate altor malformații extracardiace.
Schematic MCC pot fi împărțite în 4 mari categorii:
Obstructive pure
Stenozele valvulare, coarctația de aortă.
Necianogene cu șunt stânga – dreapta
Canalul arterial presistent, defectul septal atrial, defectul septal ventricular, canalul atrioventricular comun.
Cianogene cu șunt dreapta – stânga
Tetralogia Fallot, atrezia arterei pulmonare, anomalia Ebstein.
Cianogene complexe
Ventricul unic, transpoziția de vase magistrale, drenajul venos pulmonar aberant.
Cele mai frecvente malformații întâlnite sunt:
Defectele congenitale pot determina o gamă variată de manifestări. În unele situații pot fi extrem de severe și sunt cauzatoare de moarte sau sunt extrem de ușoare încât problema nu este sesizată. Cele mai frecvente semne sunt:
Unele MCC prin simptomele care le cauzează sunt diagnosticate chiar la naștere, altele în schimb, pot rămâne nediagnosticate până la maturitate.
Examinarea unui copil suspectat de MCC trebuie făcută sistematic, într-o manieră cât mai neinvazivă, coroborând datele obținute prin anamneză, examen clinic și paraclinic, etape ce constituie bilanțul minim de evaluare a MCC.
Examinarea paraclinică a unui copil cu suspecție de MCC va include:
La necesitate poate fi indicat cateterismul cardiac.
În funcție de tipul și severitatea afecțiunii există mai multe strategii terapeutice. Unele MCC (foramen ovale permeabil) nu necesită tratament, alte MCC, severe pot pune în pericol viața copilului și impun tratament de urgență.
Observație și control periodic se recomandă în cazul malformațiilor care nu necesită tratament sau la copii la care se impune temporizarea tratamentului până la o anumită vârstă.
Tratamentul medicamentos se poate asocia metodelor de tratament chirurgical, sau în MCC inoperabile ameliorează funcția cardiacă.
Multe dintre malformațiile congenitale pot fi corectate chirurgical, cu o singură intervenție, anomaliile mai complexe pot necesita o serie de două sau trei operații.
O serie de malformatii congenitale (defect septal atrial, defect septal ventricular, canal arterial persistent) care pot fi corectate minim invaziv, într-un laborator de cateterizare cardiac, printr-o intervenție cardiacă percutană.
Servicii
Servicii consultative
Diagnostic funcțional cardiologic
Diagnostic funcțional neurologic
Diagnostic Ultrasonografic (USG)
Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
Cabinet de somnologie
Cabinet de aritmologie
Sincope - diagnostic și tratament
Pachete de sănătate
Despre noi
Despre noi Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova. Clinica ofe
Vezi Detalii