Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

  • Servicii consultative
  • Diagnostic funcțional cardiologic
  • Diagnostic funcțional neurologic
  • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
  • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
  • Cabinet de somnologie
  • Cabinet de aritmologie
  • Sincope - diagnostic și tratament
  • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Osteoporoza

Osteoporoza

img

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune care face ca oasele să fie fragile și prin urmare ușor fracturabile. Întrucât boala nu prezintă simptome este foarte posibil să nu știi că oasele tale au devenit fragile decât atunci când iți fracturezi unul!

Un os fracturat poate să-ți afecteze extrem de mult viața. Poate genera o dizabilitate fizică, dureri puternice sau chiar nevoia de însoțire medicală permanentă. Mai mult, poate face că activitățile zilnice să fie un chin fără ajutor; până și mersul pe jos poate fi dificil în aceste condiții. Se poate ajunge chiar la diformități provocate de această boala.

Ce oase afectează osteoporoza?

Osteoporoza afectează toate oasele corpului, dar cu precădere oasele șoldului, ale încheieturilor sau ale coloanei vertebrale care ajunge să se deformeze dacă persoana suferă de osteoporoză.

Osteoporoza la nivelul coloanei vertebrale poate cauza probleme grave. O fractură în această zonă poate fi cauzată de activități pe care le facem zi de zi, cum ar fi urcatul scărilor, ridicatul unor obiecte sau aplecatul înainte.

Care sunt factorii care cresc riscul de a dezvolta osteoporoza?

Prezinți un risc crescut de a avea osteoporoză dacă:

  • ești femeie
  • ai o greutate sub 57 kg
  • au existat în familia ta cazuri de osteoporoză
  • ai o vârstă ridicată sau după menopauză
  • ai o menstruație neregulată
  • suferi de o problemă de alimentație (anorexie, bulimie)
  • ai o dietă cu conținut scăzut de produse lactate sau alte surse de vitamina D și calciu
  • stil de viață sedentar
  • fumezi regulat sau bei alcool.

La bărbați, osteoporoza se dezvoltă și dacă ai un nivel de testosteron scăzut.

Cum iți dai seama că ai oase fragile?

Sunt teste care se fac și care iți spun dacă ai oase fragile sau nu; aceste teste verifică de fapt densitatea oaselor.

Cum poți să previi fragilitatea oaselor?

Pentru că, la fel ca în orice joc, cea mai bună apărare este atacul, vă sfătuim să atacați – cea mai bună metodă de a preveni oasele fragile este să construiești unele puternice!

Nu contează ce vârstă aveți, nu e niciodata prea târziu pentru a începe! Totuși, daca o construcție a oaselor puternice începe din adolescență sau chiar din copilărie, este cu atât mai ușor să preveniți osteoporoza mai târziu. Totodată, dacă începeți devreme să vă construiți oase puternice, veți minimaliza efectul scăderii densității minerale osoase care începe după 30 de ani și care, la femei, crește dramatic în intensitate după menopauză. Dar sunt totuși câțiva pași pe care oricine îi poate face pentru a preveni această condiție medicală:

  1. Luați-vă necesarul de calciu în fiecare zi

Cea mai bună cale de a preveni osteoporoza este de a include calciu în dietă și de aceea aveți nevoie să vă luați doza zilnică de calciu pentru a avea oase puternice de-a lungul vieții. Puteți să obtineți această doză din alimentație sau din suplimentele alimentare. Discutați cu medicul dvs înainte de a lua suplimente care contin calciu, pentru a vă recomanda cea mai bună variantă pentru organismul dvs.

  1. Luați-vă doza zilnică de vitamina D

Este important să luați vitamina D, o vitamină care ajută organismul să asimileze calciu. Pentru a vă lua porția zilnică de vitamina D puteți să stați la soare, să beti lapte sau sa consumați alimente precum somon, oua, etc. Dacă stați 10-15 minute la soare, de doua sau trei ori pe saptămâna, este suficient pentru ca organismul sa producă vitamina D necesară fixarii calciului in oase. Durata expunerii la soare depinde de cît de sensibilă este pielea dvs, dacă utilizați sau nu crema protectoare, pigmentul pielii dvs și poluarea din zona respectivă.

  1. Mancați sanatos

Alți nutrienți, cum ar fi vitamina A, vitamina C, magneziul și zincul dar și proteinele, vă ajută să vă construiți oase puternice. Laptele furnizează mulți dintre acești nutrienți. Dar totodată puteți sa îi obțineți mâncând sanatos – o astfel de alimentație sanatoasă include carnea ușoară, peștele, legume cu frunze verzi, portocale, etc.

     4.  Faceți mișcare

Prin activitate fizică încetiniți fenomenul demineralizării oaselor și vă imbunătățiți forța musculară. Orice exercițiu fizic care se bazează pe greutatea corpului dvs face minuni; de aceea mersul pe jos, alergarea, urcatul scărilor, yoga, tai chi, ciclismul, tenisul sau ridicatul greutăților, toate sunt exerciții recomandate pentru prevenirea osteoporozei.

  1. Nu fumați

Fumatul crește riscul femeilor de a dezvolta osteoporoza pentru că dăunează oaselor și diminuează cantitatea de estrogen din corpul dvs. Estrogenul ajută la incetinirea procesului de demineralizare.

6. Consumați alcool cu moderație

Nu este recomandat să consumați mai mult de un pahar pe zi. Alcoolul ingreunează procesul de asimilare a calciului in organism.

  1. Faceți-vă casa mai sigură

Reduceți șansele ca să cadeți prin casă; de exemplu, utilizați un covoraș de cauciuc în cada de baie pentru a nu aluneca sau puneți-va mânere ajutătoare pentru a va sprijini.

     8. Luați suplimente la recomandarea medicului

Nu pot să mănânc produse lactate. Cu ce le inlocuiesc pentru a obține suficient calciu?

Dacă sunteți intoleranți la lactoză, vă este mai greu să asigurați necesarul de calciu organismului. Intoleranță la lactoză inseamnă ca organismul nu este capabil să digere ușor alimentele care conțin lactoză. Veți găsi totuși pentru dvs produse fără lactoză, chiar și lapte, brânză sau inghețată.

Puteți de asemenea să mâncați alimente care sunt imbogațite cu calciu, cum ar fi cereale sau suc de portocale. Totodată, luați in considerare posibilitatea de a vă completa necesarul de calciu prin intermediul suplimentelor alimentare specifice. Totuși, nu o faceți decât după ce vă consultați medicul.

Și barbații sufera de osteoporoză?

Inainte de 1990 se credea că doar femeile suferă de osteoporoză. Acum stim că și barbații trebuie sa fie atenți la această boală a oaselor fragile. Statistic, un sfert din barbații de peste 50 de ani suferă o fractură cauzată de osteoporoză. Totuși, femeile prezintă un risc de patru ori mai mare de a avea osteoporoză din cauza pierderii estrogenului la menopauză.

Cum se manifestă osteoporoza din timpul sarcinii?

Osteoporoza din timpul sarcinii se consideră a avea o incidentă rară care se intâlnește in trimestrul 3 de sarcină sau imediat după naștere. De regulă se intâlnește in cazul primei sarcini, este temporară și nu se mai repetă. Femeile afectate se plâng de dureri de spate, suferă de o scadere a inălțimii și dezvoltă fracturi ale coloanei.

Doctorii și cercetătorii înca nu au descoperit cauzele acestei afectiuni rare în rândul gravidelor, dar știința face progrese și în viitorul apropiat vom cunoaște ce anume determină această afecțiune.

Cum se tratează osteoporoza?

Schimbările în stilul de viață și tratamentul medicamentos sunt cele mai importante opțiuni. O dietă bogată in calciu, exercițiile fizice practicate zilnic și o terapie medicamentoasă (pe baza de calciu, estrogen, testosteron, etc.) fac parte din tratamentul osteoporozei. De asemenea, o poziție corectă a corpului și atenția sporită pentru a preveni căderile pot diminua șansele de a vă fractura oasele.

Foarte important – osteoporoza nu prezintă simptome timpurii, de aceea este necesar sa va faceți analizele de densitate a oaselor in cazul in care faceți parte dintr-una din categoriile de risc enumerate mai sus in cadrul acestui articol. Și, nu uitați – că in cazul tuturor afecțiunilor, este mai usor sa preveniți osteoporoza decât să o tratați.

 

img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii