Stilul de viață și tensiunea arterială
Stilul de viață și tensiunea arterială
Scopul principal al tratamentului este acela de a scădea valorile tensiunii arteriale pentru a preveni apariția de complicații cardiovasculare. Întrucât la producerea acestor evenimente contribuie și alți factori, trebuie să știți că tratamentul antihipertensiv se efectuează concomitent cu tratamentul care vizează și factorii de risc asociați.
Tratamentul hipertensiunii arteriale se va continua toată viața întrucât, după oprirea tratamentului, valorile tensiunii arteriale reîncep să crească.
În tratamentul hipertensiunii arteriale, respectarea unui stil de viață sănătos este la fel de importantă ca și tratamentul medicamentos.
Modificarea stilului de viață
Măsurile legate de stilul de viață sunt recomandate tuturor bolnavilor cu hipertensiune arterială. Aceste măsuri fac parte integrantă din tratamentul hipertensiunii arteriale, contribuind esențial la scăderea tensiunii arteriale.
Care sunt aceste măsuri?
Oprirea fumatului. Dupa fumatul unei țigări, tensiunea arterială și frecvența cardică cresc – fenomen ce durează și după terminarea țigării. Fumatul contribuie și la producerea altor îmbolnăviri grave cum ar fi: angina pectorală, infarctul miocardic, boala arterelor periferice, cancerul pulmonar etc.
Reducerea aportului de sare. În mod normal, avem nevoie de un consum zilnic de sare de 3,5 – 5 g. Restricția de sare nu este greu de realizat, iar efectul scăderii tensiunii arteriale prin reducerea aportului de sodiu este dovedit. În plus, aportul crescut de sare poate sta la baza hipertensiunii arteriale rezistente la tratament. Evitați alimentele foarte sărate sau procesate care conțin multă sare. Nu adăugați sare la masă!
Creșterea consumului de fructe și legume are multe efecte pozitive. Contribuie la menținerea și creșterea echilibrului imunitar și favorizează efectul hipotensiv al medicamentelor.
Reducerea greutății. Greutatea corporală este direct asociată cu hipertensiunea arterială. Subiecții obezi au adesea și creșteri ale glicemiei (diabet zaharat) și ale grăsimelor în sânge. Această categorie de bolnavi face mai frecvent boli cardiovasculare. Reducerea greutății contribuie la scăderea tensiunii arteriale și are efect favorabil asupra aparatului cardiovascular. Scăderea în greutate reduce și apariția de apnee în somn (pauze de respirație în timpul somnului), fenomen ce predispune la complicațiicardiovasculare, inclusiv moarte subită.
Efortul fizic. Sedentarismul favorizeaza, rintre alte efecte negative, creșterea tensiunii arteriale și obezitatea. Sunt dovezi științifice ce arată efectele pozitive ale antrenamentului fizic la bonavii hipertensivi, prin scăderea tensiunii arteriale, scăderea lipidelor, reducerea glicemiei. Se recomandă efort fizic moderat, efectuat zilnic sau cel puțin la 2 zile (minimum 4 ori pe săptămână), cu o durată medie de efort de 30 minute. Tipul de efort este cel potrivit pentru fiecare bolnav în parte. Cel mai ușor de efectuat (nu presupune condiții speciale și nici cheltuieli suplimentare) este mersul pe jos în aer liber, într-un ritm mai alert, pe o distanță de 2-3 km/zi.
Consumul de alcool. Între consumul exagerat de alcool și producerea hipetensiunii arteriale este o relație liniară. Consumul ușor sau moderat de alcool (250-300 ml de vin pe zi) nu este contraindicat pentru aparatul cardiovascular. Consumul exagerat de alcool (peste 400-500 ml de vin pe zi, peste 3 doze de bere, peste 200 ml de băuturi tari) favorizează net creșterea tensiunii arteriale și apariția de boli cardiovasculare, în special, a accidentului vascular cerebral.
Servicii
Servicii consultative
Diagnostic funcțional cardiologic
Diagnostic funcțional neurologic
Diagnostic Ultrasonografic (USG)
Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
Cabinet de somnologie
Cabinet de aritmologie
Sincope - diagnostic și tratament
Pachete de sănătate
Despre noi
Despre noi Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova. Clinica ofe
Vezi Detalii