Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

 • Diagnostic funcțional neurologic
 • Diagnostic funcțional cardiologic
 • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
 • Servicii consultative
 • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
 • Cabinet de somnologie
 • Cabinet de aritmologie
 • Sincope - diagnostic și tratament
 • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Factorii de risc cardiovascular

Factorii de risc cardiovascular

img

Factorii de risc cardiovascular reprezintă condiții care sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Cu cât aveți mai mulți factori de risc, cu atât posibilitatea de a vă îmbolnăvi sau chiar de a muri din cauza bolilor de inimă este mai mare.

Pe de altă parte, absența factorilor de risc la un moment dat nu vă garantează protecția față de apariția bolii.

La nivel mondial, numărul de bolnavi cu afecțiuni cardiovasculare este în continuă creștere, aceleași tendințe înregistrâbdu-se și în Republica Moldova.

Vestea bună este că acum se știe în bună parte cum puteți preveni și trata aceste boli.

Prevenția implică acțiuni menite să reducă apariția bolilor sau să minimalizeze urmările acestora.

Ateroscleroza

Principala cauză a bolilor cardiovasculare, ateroscleroza înseamnă îngroşarea difuză sau localizată a peretelui arterelor cu grăsimi (în principal colesterol). Arterele sunt vasele ce transportă sângele de la inimă spre întregul corp. Pot fi afectate arterele inimii (conducând la boala ischemică cardiacă), dar şi arterele ce alimentează alte organe (de exemplu creierul sau membrele inferioare). Infiltrarea peretelui determină reducerea variabilă a diametrului vasului respectiv şi implicit a fluxului sângelui până la stoparea sa (temporară sau definitivă). Astuparea unei artere are drept consecinţă infarctul. Reducerea diametrului vasului cu diminuarea circulaţiei sângelui sub necesităţile organului în timpul efortului sau, mai grav, în repaus, determină ischemie. În ambele cazuri forma comună de manifestare este durerea, dar prezenţa ei nu este regulă! Ateroscleroza debutează încă de la 20-25 ani şi evoluează „în tăcere” o perioadă variabilă de timp.

Ateroscleroza este accelerată de expunerea la factorii de risc cardiovasculari.

O parte din factorii de risc pot şi trebuie să fie identificaţi de către pacienţi. De aceea este important ca aceştia să fie în primul rând cunoscuţi, iar educaţia sanitară este deosebit de importantă în orice ţară civilizată.

FACTORII DE RISC CARDIOVASCULAR

Factori de risc ce nu pot fi influențați

 • - Vârstă
 • - Sex
 • - Ereditate 

Factori de risc ce pot fi influențați

 • - Hipertensiune arterială
 • - Hipercolesterolemie
 • - Diabet zaharat
 • - Fumat
 • - Obezitate
 • - Sedentarism
 • - Alți factori de risc: stres, depresie, homocisteina, proteina C reactivă

Factori de protecție

 • - Activitatea fizică
 • - Estrogenii
 • - HDL colesterolul

După cum se observă, unii pot fi „atacaţi”, alţii nu. Sunt lucruri pe care nu le puteţi schimba: vârsta, sexul, istoricul familial de boli cardiovasculare.

Dar există duşmani mai mari, ce au apărut în viaţa omului ca urmare a civilizaţiei moderne: sedentarismul, obezitatea, stresul, fumatul, drogurile. Din fericire, aceştia pot fi evitaţi sau eliminaţi chiar de către dumneavoastră. În acest fel vă veţi diminua considerabil riscul cardiovascular. Există şi inamici cărora le puteţi ţine piept cu succes dacă apelaţi la ajutorul medicului: hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul crescut trebuie controlate periodic şi tratate, de regulă toată viaţa, cu medicamente.

Există şi aliaţi în această luptă? Da, şi ei trebuie folosiţi şi protejaţi: o fracţiune „bună” a colesterolului (HDL), activitatea fizică, estrogenii (hormonii feminini). În această luptă rolul dumneavoastră, ca pacient, este poate la fel de important ca cel al medicului: trebuie să conştientizaţi şi să evitaţi pericolul, până nu e prea târziu!

Vârsta

Riscul de a dezvolta o boală de inimă crește odată cu vârsta. Dacă sunteți bărbat peste 45 ani sau femeie peste 55 ani sau la menopauză, aveți un risc cardivascular crescut. O dietă echilibrată și menținerea unei activități fizice pot întârzia procesul ireversibil de îmbătrânire.

Sexul

Bărbații au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare mai precoce în timpul vieții decât femeile. După menopauză dispare efectul protector al hormonilor feminini (estrogenii) și riscul devine comparabil între cele două sexe.

Ereditatea

Dacă părinții și / sau frații dumneavpastră au fost hipertensivi, diabetici, sau au avut un infarct la vârstă tânără (sub 55 ani), există „șansa” să suferiți de aceeași boală.

Fumatul

Indiferent de prezența celorlalți factori de risc, fumătorul are un risc de două ori mai mare de a face un infarct decât o persoană nefumătoare.

Cum vă puteți lăsa de fumat?

 • - În primul rând trebuie să doriți să vă lăsați!
 • - Oricât de imposibil pare, e mai bine să o faceți brusc, nu reducând din numărul de țigări.
 • - Nu vă veți îngrășa dacă nu veți înlocui țigările cu diverse gustări.
 • - Dacă totuși simțiți nevoia, alegeți un fruct sau un pahar cu ceai ori suc de fructe neîndulcite; sau, mai bine, apa plată!
 • - În anumite cazuri, există și varianta plasturilor cu nicotină.
 • - Relaxați-vă: respirați adânc și expirați încet; nu uitați: dorința de a fuma va trece!
 • - Activitatea fizică, sportul, reduc tensiunea și dorința de a fuma.

Hipertensiunea arterială

Se spune că hipertensiunea arterială este un „ucigaș tăcut”. De regulă creșterea tensiunii arteriale nu se simte, astfel că depistarea ei este întâmplătoare, iar debutul nu se poate ști cu siguranță.

Mai multe despre hipertensiune puteți citi aici.

Dislipidemiile

Colesterolul este o grăsime ce se găsește normal în sânge și în toate celulele organismului. Un nivel crescut al colesterolului este nociv deoarece se depune în pereții arterelor, îngustându-le. Colesterolul total este format din mai multe fracțiuni. Cele mai importante sunt HDL colesterolul (supranumit colesterolul „bun“) și LDL colesterolul (colesterolul „rău“). Trigliceridele sunt alte componente „grase“ ale sângelui. Creșterea lor este la fel de nocivă, în special la femei și diabetici. Ca și HTA, dislipidemiile nu dor, deci pentru a le depista trebuie să vă faceți analize de sânge.

Diabetul zaharat

Diabetul afectează în principal arterele și nervii și determină în final suferința mai multor organe: inimă, rinichi, ochi etc. Cei mai mulți diabetici mor datorită bolilor cardiovasculare.

Obezitatea

 • Scăderea în greutate ușurează munca inimii; chiar și câteva kg în minus vor conduce la scăderea riscului cardiovascular.
 • Nu ezitați să cereți sfatul unui specialist în boli de nutriție care vă va supraveghea cura de slăbire.
 • Nu există medicamente sau soluții miraculoase de slăbit.
 • Reducerea aportului alimentar și activitatea fizică susținută sunt esențiale.

Alcoolul

Consumul de alcool crește tensiunea arterială, trigliceridele, afectează ficatul, poate favoriza apariția insuficienței cardiace (adică slăbește inima), a atacului cerebral și chiar a unor tipuri de cancer.

În plus alcoolul aduce un aport caloric cu creșterea consecutivă a greutății.

Stresul

Modul în care reacționați la stres vă poate influența riscul cardiovascular. Posibil prin faptul că sunteți tentat să mâncați mai mult, să fumați, să beți, ceea ce influențează negativ starea de sănătate.

Activitatea fizică

Activitatea fizică scade riscul cardiovascular și de aceea este încurajată la orice vârstă, în funcție de limitele individuale. În plus, ajută la controlul celorlalți factori de risc: hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul. Crește colesterolul bun și tonusul fizic și psihic, adică determină o „stare de bine“. Așadar, nu ezitați să mergeți cât mai mult pe jos: este mai convenabil pentru organism decât sportul modern de întreținere tip fitness. 30 minute de mers „vioi“ pe zi, cel puțin 5 zile/ săptămână este minimul necesar pentru sănătatea dumneavoastră!

img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii