5 FACTORI DE RISC CARDIOVASCULAR PE CARE ÎI POȚI CONTROLA
5 FACTORI DE RISC CARDIOVASCULAR PE CARE ÎI POȚI CONTROLA
Anumiți factori de risc cardiovascular, cum ar fi vârsta sau ereditatea, nu pot fi controlați, alții în schimb pot fi influențați. Controlarea acestor factori de risc poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă.
Deci, cum putem controla acești factori ?
1. Reduceți consumul de grăsimi saturate, colesterol și sare
Citiți etichetele produselor pentru a înțelege ce alimente să evitați sau pe care să le mâncați în cantități moderate.
Limitați consumul zilnic de grăsimi saturate (care se găsesc mai ales în produsele animale) la mai puţin de 7% din caloriile totale/zi. Reduceți grăsimile trans (din grăsimi hidrogenate şi produse de patiserie şi fast-food) la mai puţin de 1% din caloriile totale, iar colesterolul (din ouă, produse lactate, carne roşie şi de pasăre, peşte şi crustacee) trebuie redus la mai puţin de 300 mg/zi. Alegeți cărnuri slabe şi alternative vegetale (precum soia), produse lactate cu conţinut redus sau fără grăsimi. Preparați carnea roşie, carnea de pui fără piele şi peştele numai la grătar sau copt.
Consumați o varietate bogată de vegetale şi fructe. Acestea cu cât au o culoare mai intensă, cu atât sunt mai bune, întrucât au un conţinut de micronutrienţi mai bogat (de exemplu: spanac, morcovi, piersici, fructe de pădure).
Alegeți cereale integrale şi alimente bogate în fibre. În această categorie intră legumele, leguminoasele (fasole, linte, etc) şi fructele. Cerealele integrale includ preparate din grâu integral, ovăz, secară, orz, orez brun, hrişcă, mei.
Încearcați să folosiți puţin sau chiar deloc sarea
Evitați carnea procesată (fiind bogată în sare). Reducerea aportului de sare va conduce la scăderea valorilor tensiunii arteriale şi a riscului de boală cardiovasculară.
2. Fiți activi! Faceți zilnic minim 30 de minute de activitate fizică
Nu trebuie să fii sportiv de performanţă pentru a-ţi reduce riscul cardiovascular. Activitatea fizică contribuie la reducerea riscului de apariţie al bolilor cardiovasculare, scade greutatea, îmbunătăţeşte valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului şi ale glicemiei, reduce stresul şi creşte buna dispoziţie. Cu numai 60 de minute pe săptămână de activitate aerobă de intensitate moderată poţi să începi să obţii efecte benefice.
Pentru efecte benefice optime specialiştii recomandă pe săptămână minim 150 minute de efort de intensitate moderată sau 75 minute de efort de intensitate mare.
Pentru persoanele care dezvoltă durere în piept, sufocare sau ameţeli atunci când fac mişcare este recomandat să se adreseze medicului pentru a stabili un plan comun de mişcare în condiţii de deplină siguranţă. Evitaţi activitatea în medii poluate sau atunci când temperaturile sunt extreme.
3. Abandonați fumatul
După fumatul unei țigări, tensiunea arterială și frecvența cardiacă cresc – fenomen ce durează și după terminarea țigării. Fumatul contribuie și la producerea altor îmbolnăviri grave, cum ar fi: angina pectorală, infarctul miocardic, boala arterelor periferice, cancerul pulmonar etc.
Abandonați fumatul complet și definitiv!
4. Mențineți sub control valorile tensiunii arteriale
Nivelul normal al tensiunii arteriale este de aproximativ 120mmHg (sistolică) şi 80mmHg (diastolică). Aceste valori pot varia odată cu vârsta, dar sunt dependente şi de starea dvs. generală sau de activitatea fizică.
Singura modalitate de a afla dacă tensiunea dvs. este mare sau nu constă în măsurarea acesteia – tensiunea arterială variază în funcţie de vârstă şi depinde de cât de activi din punct de vedere fizic aţi fost înainte de măsurătoare. Totodată, dacă sunteţi nervos sau anxios, rezultatul poate fi mai mare decât în mod normal.
5. Reduceți greutatea corporală
Greutatea corporală este direct asociată cu hipertensiunea arterială. Persoanele obeze au adesea și creșteri ale glicemiei (diabet zaharat) și ale grăsimilor în sânge. Această categorie de bolnavi face mai frecvent boli cardiovasculare. Reducerea greutății contribuie a scăderea tensiunii arteriale și are efect favorabil asupra aparatului cardiovascular. Scăderea în greutate reduce și apariția apneei de somn (pauze de respirație în timpul somnului), fenomen ce predispune la complicații cardiovasculare, inclusiv la moarte subită.
Servicii
Servicii consultative
Diagnostic funcțional cardiologic
Diagnostic funcțional neurologic
Diagnostic Ultrasonografic (USG)
Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
Cabinet de somnologie
Cabinet de aritmologie
Sincope - diagnostic și tratament
Pachete de sănătate
Despre noi
Despre noi Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova. Clinica ofe
Vezi Detalii