Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

  • Servicii consultative
  • Diagnostic funcțional cardiologic
  • Diagnostic funcțional neurologic
  • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
  • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
  • Cabinet de somnologie
  • Cabinet de aritmologie
  • Sincope - diagnostic și tratament
  • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Ce înseamnă aderența la tratament și cât este de importantă?

Ce înseamnă aderența la tratament și cât este de importantă?

img

Aderența la tratament a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății drept măsura în care comportamentul unei persoane în ceea ce privește administrarea medicamentelor, urmărirea unei diete, instituirea unor schimbări ale stilului de viață, corespunde recomandărilor oferite de personalul medical. Aderența la tratament este importantă pentru prevenirea progresiei bolii și în prevenirea apariției complicațiilor.

Încă din cele mai vechi timpuri, de la părintele medicinei, Hippocrates, s-a observat că pentru evoluția favorabilă a sănătății pacientului, primul pas este respectarea tratamentului prescris de medic.

Cu atât mai mult și în prezent, în pofida numărului tot mai mare de afecțiuni pentru care există medicație de ultima oră din ce în ce mai eficientă, problema nerespectării tratamentului prescris (non-complianța) este încă de maximă actualitate.

Prin complianța / aderența pacientului se înțelege gradul în care un pacient urmează recomandarea medicului. Aderența la schema terapeutică se refera atât la respectarea pe termen lung a medicației, cât și la schimbarea stilului de viață. Respectarea schemei terapeutice este factorul cheie al unei bune relații medic-pacient.

Pe plan mondial, lipsa complianței (non-complianța) este cauza nr. 1 de eșec terapeutic.

Nedepistată, non-complianța pacientului (ne-urmarea tratamentului prescris) precum și aderența scăzută la tratament cronic (întreruperea, renunțarea sau reducerea schemei terapeutice) au, pe lângă compromiterea rezultatului terapeutic și alte consecințe:

  • - Agravarea afecțiunii;
  • - Scăderea calității vieții pacientului;
  • - Suferința socio-emoționala din partea aparținătorilor;
  • - Costuri economice crescute prin recurgerea la servicii de urgență, spitalizări, alternative terapeutice mai scumpe, proceduri diagnostice suplimentare;
  • - Costuri sociale reprezentate de neîncrederea în corpul și sistemul sanitar.

Primul pas pentru o mai bună complianță din partea pacientului este ridicarea (cumpărarea) medicației prescrise de către medic.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății de la nivelul anului 2003:

  • - Aproximativ 50% din pacienții cronici din țările dezvoltate Nu își ridică prescripțiile de la farmacie.
  • - În țările în curs de dezvolare acest procent se apropie de 80%.

 

În Republica Moldova patru din zece persoane suferă de hipertensiune arterială, mai grav este însă că cea mai mare parte din ei nu urmează niciun tratament antihipertensiv. Mai exact, 76 % dintre moldovenii cu tensiune arterială mărită, fie au renunțat să mai ia medicamentele, fie nici nu au luat vreodată.

Câteva sfaturi pentru pacienții cu afecțiuni cronice, care trebuie să-și administreze un tratament de lungă durată:

• Este important să cunoașteți afecțiunile pe care le aveți și importanța tratamentului recomandat. De aceea, solicitați medicului sau farmacistului informații despre afecțiunile de care suferiți și despre medicamentele recomandate (ex: efectele medicamentelor, modul de administrare al acestora, care sunt consecințele dacă întrerupeți tratamentul, cum să procedați în cazul în care ați uitat să luați medicamentele).

• Este esențial să luați medicamentele așa cum vi le-a prescris medicul. Dacă nu luați medicamentele conform recomandărilor, concentrațiile acestora în organism nu se mențin, iar tratamentul nu este eficient. De exemplu, dacă aveți diabet și nu luați medicamentele antidiabetice cum vi s-a recomandat, glicemia va avea valori inconstante și pot apărea complicații ale diabetului.

• Pacienții care vor să-și administreze medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (de exemplu medicamente pentru durere, laxative), vitamine sau suplimente alimentare sunt sfătuiți să solicite ajutorul farmacistului și să ia în considerare produsele recomandate de acesta. Există medicamente sau suplimente alimentare care pot interacționa cu medicamentele utilizate în afecțiunile cronice sau care pot influența negativ evoluția unor boli.

• Dacă aveți medicamente care se administrează din dispozitive inhalatorii, cereți ajutorul farmacistului pentru a învăța tehnica de administrare corectă a medicamentelor. Administrând corect medicamentele, tratamentul va fi eficient și simptomele se vor ameliora.

• Sunt situații când este necesar ca medicamentul să fie administrat de mai multe ori pe zi sau anumite medicamente trebuie administrate în diferite perioade ale zilei. Pentru gestionarea mai ușoară a medicamentelor utilizați un organizator de medicamente, în care puteți pregăti medicamentele pentru fiecare zi, inclusiv pentru diferite administrări din timpul zilei.

• În afecțiunile cronice este bine ca administrarea medicamentelor să facă parte din activitățile obișnuite. Vă recomandăm să faceți o rutină din a lua medicamentele în aceeași perioadă a zilei, cel mai simplu dimineața și/sau seara.

• Încercați să alegeți pentru dumneavoastră un stil de viață sănătos: hidratați-vă corespunzător, faceți mișcare zilnic (ex: să vă plimbați aproximativ 30 de minute în fiecare zi), evitați alimentele grase și dulciurile.

În cazul în care suferiți de afecțiuni cardiovasculare este extrem de important să urmați sfatul medicului, să respectați cu strictețe tratamentul, doar așa acesta va da rezultatele așteptate.

img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii