Inchide

Programează-te online!

Este programarea pentru tine?

Data Nașterii

Ați mai fost la CardioPrima înainte?

Ce tip de serviciu ai nevoie?

  • Servicii consultative
  • Diagnostic funcțional cardiologic
  • Diagnostic funcțional neurologic
  • Diagnostic Ultrasonografic (USG)
  • Centrul de control al anticoagulării orale (CCAO)
  • Cabinet de somnologie
  • Cabinet de aritmologie
  • Sincope - diagnostic și tratament
  • Pachete de sănătate
Fă o programare
Romanian
Russian
English
(+373 22) 894 222
(+373 79) 512 512

Ce este colesterolul și cum îl ținem sub control

Ce este colesterolul și cum îl ținem sub control

img

CE ESTE COLESTEROLUL?

     Colesterolul reprezintă un anumit tip de grăsimi care se regăseşte în sânge. Aveţi nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru buna funcţionare a celulelor corpului dumneavoastră şi pentru a produce hormoni importanţi. Cu toate acestea, în cazul în care există prea mult colesterol în sânge, acesta se depune pe peretele interior al arterelor, determinând formarea plăcilor de aterom. Ca urmare a acestei „construcţii”, arterele se îngustează – procesul fiind numit rigidizarea arterelor sau ateroscleroză. În cazul în care o arteră care furnizează sânge inimii este complet blocată, muşchiul cardiac se necrozează (moare) – infarct sau atac de cord. În cazul în care o arteră din creier este complet blocată, se produce un accident vascular cerebral.

De ce este important nivelul de colesterol din sânge?

     Prezenţa unui nivel ridicat de colesterol în sânge reprezintă unul dintre factorii de risc cardiovascular majori şi, în acelaşi timp, măreşte şansele de apariţie a bolilor de inimă. Una dintre cele mai bune metode de a preveni bolile cardiovasculare constă în menţinerea colesterolului în limite normale.

De unde provine colesterolul?

     Colesterolul este produs în organism, în principal de către ficat – colesterolul endogen (organismul poate produce tot colesterolul de care are nevoie). Creşterea nivelului de colesterol din sânge poate fi cauzată de problemele de sănătate moştenite sau de alimentaţia bazată pe grăsimi, fie ele de origine animală, fie provenite din produsele de tip fast-food.

     Unele alimente, cum ar fi ouăle, ficatul şi crustaceele conţin colesterol, dar acesta nu afectează în mod semnificativ cantitatea de grăsimi din sânge. Puteţi consuma cu moderaţie alimente care conţin colesterol, ca parte a unei diete sănătoase şi variate.

Ce nu ştiaţi despre colesterol?

Există două tipuri principale de colesterol:

HDL colesterolul (lipoproteine cu densitate mare) – este cunoscut sub denumirea de „colesterol bun” sau colesterol sănătos, deoarece „periază” colesterolul de pe peretele arterial. Activităţile fizice periodice şi exerciţiile fizice pot ajuta la creşterea nivelului de HDL. Nivelurile ridicate de colesterol HDL vă pot proteja împotriva bolilor de inimă.

LDL colesterolul (lipoproteine cu densitate mică) – este cunoscut sub denumirea de „colesterol rău”, dat fiind că se lipeşte de pereţii din arterele dumneavoastră, făcându-le mai înguste. Acest lucru reduce cantitatea de sânge care ajunge la inimă sau la creier. Nivelurile ridicate de colesterol LDL vor creşte riscul de boli de inimă.

Despre grăsimi

     Grăsimile din produsele alimentare sunt un amestec de grăsimi saturate şi nesaturate.

     Grăsimile mononesaturate şi cele polinesaturate sunt grăsimi care pot ajuta la micşorarea cantităţii de LDL colesterol din sânge şi la reducerea riscului de apariţie a bolilor de inimă.

     Grăsimile polinesaturate şi grăsimile mononesaturate se găsesc în uleiurile vegetale – de floarea-soarelui, de măsline şi uleiul de rapiţă si in margarinele tartinabile de calitate, bogate in Omega 3 si 6. De asemenea, pot fi găsite în mai multe tipuri de fructe cu coajă lemnoasă sau în uleiul de peşte (sardine, macrou, păstrăv şi somon).

     Grăsimile saturate pot creşte colesterolul LDL, ceea ce duce, implicit, la intensificarea riscului de apariţie a bolilor de inimă.

     Grăsimile saturate se regăsesc în produse alimentare precum: untul, untura, smântâna, brânza, carnea grasă, prăjiturile, biscuiţii şi ciocolata. Citiţi etichetele alimentelor (prelucrate sau deja preparate) pentru a afla cantitatea de grăsimi saturate. În plus, verificaţi existenţa cuvântului hidrogenate. Dacă acest termen este prezent în lista ingredientelor produsului dumneavoastră, înseamnă că el conţine trans-grăsimi care favorizează creşterea nivelului de colesterol LDL.

Aveţi colesterolul prea ridicat?

     Dacă aveţi peste 40 de ani sau dacă un membru al familiei dumneavoastră are colesterolul ridicat, dacă a fost diagnosticat cu boli de inimă sau a avut un accident vascular cerebral, este foarte important să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă trebuie să vă supuneţi unor teste de măsurare a colesterolului.

     În cazul în care este nevoie să reduceţi nivelul colesterolului, medicul dvs. vă va sfătui asupra schimbărilor necesare în stilul dvs.de viaţă şi, poate, vă va recomanda medicamente. Dacă vă este prescris un tratament, este important să urmaţi cu atenţie instrucţiunile.

Colesterol

Nivelurile sănătoase în mmol / l sau mg/dl

Colesterol total

nu mai mare de 5 mmol/l sau 190 mg/dl

LDL colesterol

nu mai mare de 3 mmol/l sau 115 mg/dl

HDL Colesterol

mai mare de 1 mmol/l sau 40 mg/dl

Reţineţi faptul că nivelul de colesterol (în special colesterolul LDL) trebuie să fie mai scăzut în cazul în care aveţi deja un grad de suferinţă arterială.

Metode de scădere a nivelului colesterolului:

• Slăbiţi până ajungeţi la o greutate sănătoasă.

• Mâncaţi mai multe fructe şi legume.

• Mâncaţi mai multe cereale integrale şi pâine neagră.

• Alegeţi carnea slabă.

• Consumati produse bogate in grasimi esentiale Omega 3 si 6.

• Alegeţi lactate cu un conţinut scăzut de grăsime.

• Consumaţi doar ocazional dulciuri, alimente de tip fast-food sau gustări nesănătoase precum chips-urile, snacks-urile etc.

• Evitaţi prăjelile, iar în procesarea alimentelor, optaţi pentru gătitul la aburi, la cuptor sau pe grill.

Colesterol HDL scăzut?

     Dacă după un test de laborator se dovedeşte că aveţi colesterolul HDL sub nivelul recomandat, va trebui să faceţi în aşa fel încât valorile colesterolului HDL să crească, pentru a reduce riscul bolilor de inimă.

Nivel de HDL poate creşte în mod sănătos prin:

• activitate fizică;

• reducerea greutăţii dumneavoastră;

• renunţarea la fumat.

Ce sunt trigliceridele şi cum pot afecta ele inima?

     Trigliceridele sunt un alt tip de grăsimi care se regăsesc în sânge. Un nivel prea ridicat al trigliceridelor poate creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Ce puteţi face în cazul în care nivelul trigliceridelor este prea mare?

     Urmaţi sfatul general pentru reducerea colesterolului din sânge. Acest lucru va contribui şi la scăderea trigliceridelor.

     Încercaţi să mâncaţi peşte gras (sardine, macrou, somon, pastrav ) minim de două ori pe săptămână. Uleiul de peşte, care conţine n-3 sau acizi graşi Omega 3, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce vâscozitatea acestuia şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Dacă obişnuiţi să consumaţi alcool, nu se recomandă mai mult de un pahar pe zi (ex.: un pahar mic de vin sau o bere mică), însă nu în fiecare zi.

img
112
567
img
23

Servicii

Despre noi

Despre noi    Centrul medical CardioPrima și-a lansat activitatea in anul 2014, și este Prima și Unica clinică privată cu specific cardiologic din Republica Moldova.    Clinica ofe

Vezi Detalii